Eligibility Criteria

  1. Either the applicant, the applicant’s father or the applicant’s mother born in Pahang Darul Makmur
  2. Applicant and family must reside in Pahang for more than 10 years and plan to continue to live in Pahang permanently. Applicant is required to show proof of residency from village head, district officer / Peoples’ Representative / Appointed representative by Amanah Yayasan Pahang.
  3. Student must be pursuing a full time degree course in private / public universities
  4. Student has been offered a degree course at any recognised local / private university in Malaysia
  5. Demonstrated leadership skills through active participation in extra-curricular activities

To obtain an application form, please submit a stamped (50 cents) self-addressed envelope (25 cm X 33 cm) and offer letter from University and send it to:

Yayasan Pahang
Kompleks Yayasan Pahang
Tanjung Lumpur
26060 Kuantan

The application form may also be downloaded from www.yp.org.my.

Malaysia Scholarship Search Terms:

  • yayasan pahang
  • biasiswa yayasan pahang
  • permohonan biasiswa yayasan pahang
  • yayasan pahang biasiswa
  • yayasan pahang scholarship
  • pinjaman yayasan pahang
  • biasiswa yayasan pahang 2013
  • MSN
  • WWW YAYASAN PAHANG GOV MY
  • biasiswa pahang

About The Author

Comments

  1. ANUM

    ME,MY MOTHER & FATHER WERE PAHANG RES. I’VE BEEN OFFERED A FOUNDATION COURSE IN UNITEN, MUADZAM SHAH. CAN I APPLY, ANY CHANCE OF GETTING IT SINCE IT ONLY MENTION DEGREE NOT FOUNDATION.

  2. ANUM

    i got a foundation at uniten. i’ve tried to apply thru online the tnb scholar but after all the effort typing the info, at the end, it was rejected. is it that the answer or is it i wrongly type any thing or do i have to apply by post.

  3. syahira

    salam,my parent n me is d permanent res in Pahang.i still waiting 4 my result 4 matriculation final exam.act,b4 dis,i got d RM500 to go to d mariculation college.if i get offer to continue my study in degree at ipta,could i apply again?

  4. iDa_SiR

    student of International Islamic University Malaysia,engineering,undergrad.
    How much per annum?
    can i apply for ptptn as well even though i’m trying to get this loan??
    can i have both ptptn n also yayasan pahang loan??
    permanent resident of pekan,pahang
    please take note,urgent..

  5. Pingback: Perak Higher Education Loan | Scholarship Information Centre - Get review, updates, Q&A on scholarship

  6. nazdila

    salam..
    i’m a student of public university in KL.actually i had receiving a loan from PTPTN for 5 semester.now, i made a decision to choose another loan to support my study.could i apply this loan, since i and my family are the permanent residence of Pahang state? can i apply it for only 3 semester as to complete my study?

  7. nazdila

    could you please mail me the further information (the amount per annum,how i’m gonna to pay it back, where and when can i submit the application form)about this loan?
    your kindness is really being appreciated.

  8. mieja

    salam..kami pelajar sem 6 yang ambil pinjaman y.p..saya mendaftar pd 9.1.08.kebiasaannya proses untuk wang sara diri masuk dalam akaun kami hanya dalan tempoh sebulan.jadi kami hanya ingin tahu pada bilakah wang sara kami masuk.ini kerana kami terpaksa membayar hutang buku,perbelanjaan sepanjang pembelajaran dan juga kos-kos untuk menyiapkan assigment.di harap persoalan ini dapat dijawab dengan segera..terima kasih..

  9. zie

    Salam.
    I’m a lecturer from a local university in Pahang.Now I’m pursuing my PhD study in local university as full a time student under Ministry of Higher Education Scholarship. Can i apply grants from Yayasan Pahang to support my research activities?

    Tq.

  10. lan

    salam..im local college student somewhere in kuantan..skrg saya sem 4..and saya telah membuat pinjaman yayasan pahang dr sem 1 sampai skrang..then now saya ade terima offer dari another loan..so boleh tak kalu saya nak terminate yayasan pahang punye loan??dan ape yang patut saya buat?

  11. marina

    salam, saya merupakan anak pahang dan pelajar di salah sebuah ipta tempatan. Saya telah bertukar program daripada program kejuruteaan kepada program perniagaan antarabangsa dan mempunyai 3tahun stengah pengajian lagi.Bolehkah memohon pinjaman yayasan pahang ini dan bagaimana cara untuk membuat permohonan ini.

  12. DEVIL DARK LOVE

    saya nak tahu mengenai pengumuman nama ke temuduga pinjaman yayasan pahang bagi sesi seterusnya selepas sesi temuduga julai yang lalu..saya student dari kolej PSDC..Saya nak tahu lama manakah proses pinjaman tu akan diluluskan?saya dan student lain akan mendapat duit pinjaman tersebut??

  13. naba

    saya adalah pelajar unimas.saya menerima pinjaman PTPTN untuk tempoh 3 thn sahaja.Sekiranya saya menangguhkan pengajian saya kepada 3 1/2 tahun,boleh kah saya memohon pinjaman yayasan pahang hanya untuk 1 semester sahaja?..untuk 6 bulan sahaja..sekiranya boleh,bagaimana permohonan dibuat??

  14. jiji

    saya adalah pelajar politeknik,dan telah di temuduga untuk pinjaman yayasan pahang.bolehkah saya tahu bila tarikh keputusan permohonan pinjaman diterimaserta bila duit tersebut akan di agihkan kepada permohonan yang berjaya

  15. xenon

    salam..
    i’m a student of university technology mara.i’m studies in bachelor in mechanical engineering.actually i had receiving a loan from PTPTN for 5 semester.now, i made a decision to choose another loan to support my study.could i apply this loan, since i and my family are the permanent residence of Pahang state? can i apply it for only 3 semester as to complete my study?

  16. xenon

    salam..
    i’m a student of university technology mara.i’m studies in bachelor in mechanical engineering.actually i had receiving a loan from PTPTN for 5 semester.now, i made a decision to choose another loan to support my study.could i apply this loan, since i and my family are the permanent residence of Pahang state? can i apply it for only 3 semester as to complete my study?

  17. muhamad

    saya salah seorang pelajar ikip..
    sy baru dapat mengetahui bahawa pinjaman sy tdk di luluskan.. atas sb parent sy penduduk tetap..
    sy di lahirkan di negeri pahang dan ke-2 ibu bapa sy telah menetap lebih dari 20 tahun..
    adakah di sb kan parent sy penduduk tetap, pinjaman sy tidak di luluskan????
    atas sb2 pinjaman sy tidak di luluskan sy terpaksa ambil keputusan berhenti belajar..
    kalu boleh sy ingin permohonan sy di pertimbangkan supaya saya dapat meneruskan pelajaran sy.. TQ..

  18. nur

    sy adalah anak pahang dam sekarg sedang menuntut di uitm dalam diploma semester 4.sy ingin tahu mcmane utk memohon biasiswa ini..plzz reply..

  19. aza

    saya adalah student uum.saya nak wat program baktisiswa di kg saya di kawasan daerah bera,pahang.macam mana prosedur nak mintak sumbangan daripada yayasan pahang?

  20. emma

    salam..sy dah tau kriteria nak dptkan loan yayasan phg..tp malangnye course yg sy ambil xlayak..bolehkah sy mencuba n membuat rayuan?

  21. siti masitah bt jamhari

    sy dilahirkan di selangor. ibu dan ayah sy telah menetap di phg selama lebih dari 20 thn. sy ingin memohon bantuan pengajian dari pihak yayasan pahang. bagaimana caranya utk sy memohon?

  22. liyana

    salam..
    sy student IPTA in kos chemical engineering dan telah memeohan pinjaman Yayasan Pahan untuk sesi ke-2. Sy nak tau bilakah keputusan permohanan akan dikeluarkan dan bilakah sesi temuduga akan dijalankan.

  23. amrullah firdaus

    salam, i’m student from utem want to apply yayasan pahang loan.however i have got loan from ptptn.i want to drop ptptn and apply yayasan pahang loan.where i can get the application form and where?

  24. Al

    salam
    i have got an offer letter for medical course in a university at egypt. can i apply yp loan for paying the university’s fees?

  25. gal

    salam..
    i’m a student of university technology mara.i’m studies in bachelor in mechanical engineering.actually i had receiving a loan from PTPTN for 4 semester.now, i made a decision to choose another loan to support my study.could i apply this loan, since i and my family are the permanent residence of Pahang state? can i apply it for only 4 semester as to complete my study? and when the next offer for this loan?

  26. gal

    salam..
    i’m a student of uitm.i’m studies in bachelor in mechanical engineering.actually i had receiving a loan from PTPTN for 4 semester.now, i made a decision to choose another loan to support my study.could i apply this loan, since i and my family are the permanent residence of Pahang state? can i apply it for only 4 semester as to complete my study? and when the next offer for this loan?

  27. gal

    hi,
    i’m a mechanical engineering student at Uitm. can i apply for this loan since i already got the ptptn? when the next offer for this loan?

  28. pakin

    my parents were not pahang’s res but i am. we have lived here more than 30 years. i am offered a foundation course in engineering at putrajaya. my friend told me that i can get some help from YP with worth RM500. plz let me know how to get it>

  29. ABD JALIL AHMAD

    Saya telah menjelaskan hutang yayasan pahang. Alhamdulillah selesai. Isteri saya juga membuat pinjaman dan alhamdulillah selesai. Sekarang ini pulak saya nak memohohn pinjaman untuk anak saya pula. Anak saya telah pun mendapat surat tawaran untuk meneruskan pengajian di Flying academy di Melaka. Kosnya melibatkan RM 25000,00 (dua ratus lima puluh ribu. Jadi adakah anak saya layak memohohon YP. Untuk makluman YP anak saya juga telah ditawarkan ke Matrikulasi di Kedah dan juga mendapat tawaran untuk ke UITM. Tetapi buat masa ini beliau memilih uitm sekiranya tidak mendapat tempat ke Flying Academy. sahajabagai p

  30. jasri-ikip

    mcamner duit sara diri pelajar lain dah masuk..tp syer punyer tidak ada lg..
    minta buat semakan…mohd shazrul jasri bin abdul jalil…890724065545…ikip diploma…diploma sains komputer…

  31. jasri-ikip

    mcamner duit sara diri pelajar lain dah masuk..tp syer punyer tidak ada lg..
    minta buat semakan…mohd shazrul jasri bin abdul jalil…890724065545…ikip diploma…diploma sains komputer…semester 4

  32. mohd sulhi

    i am now a final year student with current CGPA 3.70 and planning to go to Malaysia Flying Academy(MFA) and the estimated fees is at about RM250,000. am i applicable to apply YP?? i need your reply back as soon as possible.tq..

  33. nurul hidayah

    saya nak tahu..
    bolehkan saya menangguh p’bayaran pinjaman kerana saya masih study?

  34. fara

    salam..i’m going to entrng ipta soon and i want to more details about loan of yayasan pahang..and i already take RM 500 b4 entering matriculation…can i apply it again to entering ipta?

  35. macgyver-ikip

    Salam.Nk tnye sket, apakah syarat2 yg membolehkan seseorang student itu menukarkan tajaan kepada biasiswa?means..tidak perlu melangsaikan hutang selepas menamatkan pengajian atau erti kata lain [free]..Sy adalah dr tajaan yayasan pahang.dan sy juga dimaklumkan bahawa seseorang pelajar itu layak untuk mendapatkan potongan atau diskaun untuk pembayaran pengajian..apakah syarat2 tersebut..?

    Tq..;-)

  36. shaza

    assalamualaikum…i’m from kuantan,pahang n rite now i’m studying in uia campus nilai for foundation studies…i’d got that rm500 yp scholarship n i’d settle my registration fees with that money! i’m studying here for 3sem but i just get scholarship for 2sem…can i know if i can apply scholarship for my 3rd sem…?? i really need it..if possible..thanks for any cooperation..

  37. may09

    i juz wan to ask about the rm500.If i post to the yayasan pahang can or not?bcoz many senior said that we wan go to kuantan and take,and can not post to kuantan.Is it really???

  38. fazli

    salam….
    im student from UiTM taking bachelor(hons) in international business…
    i and my parent permanently resident in pahang..
    how could i apply this scholarship to help my stdy??can give detail information….
    TQ…

  39. hafiz

    salam..sy menghadapi masalah semasa mengisi borang pinjaman ptptn..sekarang sy sedang melanjutkan pelajaran di uitm machang dan berada di semester 3 diploma art and design..boleh bg info tentang bagaimana nak memohon pinjaman atau biasiswa dr yayasan pahang?kelayakan?or syarat2?kalau tidak keberatan,boleh x bg info lengkap…tq

  40. Faizul

    Im currently under Yayasan Pahang scholarship, and i have finished my study in degree, if im going to continue master, can i continue the sponsorship also?

  41. Amirul

    sya mndapat plajar sekolah menengah dan mendapat biasiswa yayasan pahang
    jika saya nak ke tingkatan 6,adakah saya perlu memohon atau biasiswa yang lama akan diteruskan?

  42. Amirul

    sya plajar sekolah menengah dan mendapat biasiswa yayasan pahang
    jika saya nak ke tingkatan 6,adakah saya perlu memohon atau biasiswa yang lama akan diteruskan?

  43. lin

    i am a permanent resident & born in kuantan, recently i loss my job , i decided to continue my study in baking course (diploma) in kl .there is a private academy training center , the course will cost around RM 14,000.00 exclude of accomodation & food for 3 1/2 month . for my this case i would like to apply loan from ptptn / yayasan .i need more detail about it & pls advised on the percentage of loan approval.mean while i also need add of PTPTN Kuantan . i hope for your reply soonest. tq

  44. Aishah binti Misran

    Salam, I’m Aishah, postgraduate student of UTM Skudai. Now I’m studying for the second semester of my master in engineering course. I don’t have any scholarchip and loan for my study. My parents & I already lived in Pahang for more than 20 years. Do I have any chance to get loan from Yayasan Pahang? Thank you..

  45. nurfarhana

    salam..saya dpat twaran blajar ke indonesia,dlm bidang farmasi.saya lpasan matrik gambng,kuantan.boleh sya apply untuk scholar yayasan? ada pruntukan untuk scholar??untuk ipts,not ipta.

  46. noorhafiza kamaruddin

    salam…sy ingin tnye…kalau sy ingin mohon yayasan ni blh?sy bljr di international islamic college kt gombak..ada peruntukan tak?

  47. abu

    salam…saya lepasan matrikulasi,,,
    saya nak tahu bila dan bagaimana saya boleh memohon untuk mendapatkan biasiswa atau pinjaman daripada yayasan pahang untuk melanjutkan pelajaran ke universiti.

  48. vivian

    hello,i want to ask,only take degree course just can apply yayasan pahang? because i’m just graduate from SPM,i wanna to apply loan for my diploma course, Thank You.

  49. farahin

    slam…sya lepasan matrik…cam mne cre sya bley dpatkan biasiswa yysan phang tuk program ijazah di ipta?twaran untuk kursus apa,bile dan apa yang perlu saya buat untuk memohon biasiswa di yayasan phang

  50. syahedan

    salam..sy lepasan matrikulasi perlis…sdg menunggu keputusan upu..utk buat ijazah..
    sy lahir di kuala lipis,pahang..jdi..lyak x sy memohon biasiswa yayasan pahang ni? terima kasih.

  51. miza

    saya nak tanya boleh mohon biasiswa untuk melanjutkan pelajaran dalam master saya amik cos pendidikan psychologi di uum

  52. qim

    sy nk mohon pinjaman untuk degree. macamana nk apply?
    sblm ni ade juga pinjam untuk diploma. perlu buat surat penangguham ke?

  53. alia

    salam…now i’m persuing my study in diploma at uitm…so…is there any scholarship for a diploma student????

  54. nursuhaila khalid

    Saya ingn tanya berkenaan tarikh permohonan bagi pinjaman/biasiswa akan dibuka. Saya baru memulakan semester satu saya di UM dalam kursus ijazah pertama pendidikan tesl,bilakah permohonan boleh dibuat dan adakah ia boleh dibuat secara online?

  55. aliz

    salam…..saya ingin melanjutkan pengajian utk degree secara part-time di UiTM. ada kah Yayasan Pahang menyediakan bantuan/biasiswa pengajian sebegitu?..jika ada, bagaimana saya nak memohon?…harap dapt berikan maklumat terperinci.TQ

  56. Akmal Hakim

    Salam, saya merupakan lepasan Matrikulasi UIAM, Petaling Jaya dan telah ditawarkan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektronik-Komputer dan Maklumat di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Kampus Gombak. Saya telahpun memulakan pengajian saya pada Julai 2010 yang lalu. Adakah saya boleh memohon biasiswa/pinjaman Yayasan Pahang? Bagaimana saya ingin memohon? Harap dapat berikan maklumat terperinci…TQ